Antyzbrylacze – dodatki do żywności i ich znaczenie w branży spożywczej

Nie da się ukryć, że większość artykułów spożywczych, z jakimi spotykamy się na co dzień, zawiera konserwanty, antyzbrylacze i inne dodatki do żywności. Osoby, które pragną prowadzić zdrowy tryb życia, z pewnością z uwagą czytają etykiety, zastanawiając się, czy pozornie dietetyczny produkt jest dobrym wyborem. Najwyższa pora dowiedzieć się więcej na ten temat i poznać bliżej wszelkie dodatki do żywności.

Dodatki do żywności – czy zawsze są złe?

Dodatki do żywności otaczają nas tak naprawdę zewsząd. Praktycznie w każdej potrawie znajdzie się chociaż jeden składnik, który został wyprodukowany z dodatkiem tych substancji. Chociaż kojarzą się one negatywnie, wcale nie muszą być takie złe. Zacznijmy od tego, jak bardzo dodatki do żywności pomagają producentom artykułów spożywczych. Dzięki nim produkty mają lepszą konsystencję, są dłużej świeże, atrakcyjniej się prezentują, a nawet lepiej smakują. To zapewnia korzyści również konsumentom, którzy mogą cieszyć się lepszą żywnością.

Przez dodatki do żywności możemy rozumieć między innymi konserwanty chemiczne, takie jak barwniki, przeciwutleniacze czy antybiotyki, jak również konserwanty naturalne – sól, cukier oraz ocet. Popularnym dodatkiem jest także lecytyna, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Jak więc widać, dodatki do żywności mogą być korzystne dla zdrowia.

Antyzbrylacze i konserwanty – co musisz o nich wiedzieć?

Podczas produkcji artykułów spożywczych szczególnie często korzysta się z antyzbrylaczy i konserwantów. Antyzbrylacze, jak sama nazwa wskazuje, to składniki mające za zadanie zapobiec zbrylaniu się jedzenia. Co ważne, dodatkowo przedłużają jego żywotność, dzięki czemu wystarcza na znacznie dłużej. Na etykietach znajdziesz je pod symbolem E536. Antyzbrylacze stosowane są w soli, mące, nawozach, a nawet do produkcji kleju. Mimo tak licznych zastosowań, są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy wejdą w interakcję z kwasami. Wtedy bowiem wystąpić mogą bóle brzucha czy głowy. Z kolei działanie konserwantów regulowane jest przez ściśle określone przepisy, które stawiają wysokie wymagania producentom żywności. Ich działanie nie ogranicza się do przedłużenia daty przydatności do spożycia. Przede wszystkim hamują rozwój drobnoustrojów, zapobiegając rozwojowi grzybów, pleśni i wirusów. Najlepiej jednak stosować te naturalne konserwanty – ocet, sól kuchenną lub cukier.

Antyzbrylacze – gdzie można je znaleźć?

Zazwyczaj producenci żywności korzystają z antyzbrylaczy, jakie mogą dostać od europejskich dystrybutorów. Na szczęście wielu z nich działa w internecie, więc zakupy są proste i wygodne. Warto jednak zawsze zwrócić uwagę, czy dany dystrybutor oferuje produkty naprawdę wysokiej jakości. Na stronie https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo/ znajdziesz wszelkie niezbędne informacje na ten temat. Jeśli jesteś producentem żywności, korzystaj z usług wyłącznie europejskich dystrybutorów. Dlaczego? Ponieważ nakładane są na nich konkretne standardy, których muszą się trzymać. Dzięki temu masz pewność, że antyzbrylacze, jakie do Ciebie trafią, będą najwyższej jakości.

Recommended For You

About the Author: bieszczady.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *